چگونه عادتهای قدرتمند بسازیم؟

عادتهای قدرتمند

تعریف عادت

عادت رفتاری است که به اندازه کافی تکرار شده و به شکل خودکار انجام گردد

مزیت عادتهای قدرتمند

دانشمندان می گویند عادتهای قدرتمند به این دلیل بوجود می آیند که مغز مرتب به دنبال راههایی است تا سعی و تلاش را کم و در انرژی مصرفی صرفه جویی کند.

درحقیقت اگر تمام کارها به مغز واگذار شوند، مغز سعی می کند تقریبا هر کار روتین و معمولی را به شکل یک عادت درآورد، چون عادتهای قدرتمند به  ذهن اجازه می دهند تجزیه و تحلیل ها را کاهش دهد.

این غریزه صرفه جویی در کاهش تجزیه و تحلیل و کاهش انرژی مصرفی، یک مزیت بزرگ است.

نقش عادتهای قدرتمند در کنترل مغز

یک مغز پرورش یافته به ما امکان می دهد تا فکر کردن مداوم در مورد رفتارهای ابتدایی، نظیر پیاده روی، انتخاب غذا برای  خوردن، انتخاب لباس برای پوشیدن و … را کنار بگذاریم و در نتیجه انرژی ذهنی مان را صرف اختراع، تحقیق و موارد خیلی مهم زندگیمان کنیم و این قدرت عادتها را نشان می دهد که باعث تقوبت ایمان و باور ما می شود و بسیار به سود ماست

تاثیر عادتهای قدرتمند در قهرمانی المپیک  مایکل فلپس

مایکل فلپس برنده ۲۳ مدال طلای المپیک، از هفت سالگی شنا را شروع کرده بود او هم از قدرت عادتها آگاه بود و از عادتهای قدرتمندی بصورت منظم استفاده می کرد.

مربی مایکل فلپس(باب بومن)،  عادتهایی قدرتمندی را در فلپس ایجاد کرده بود که باعث شد او به لحاظ فکری قویی ترین شناگر داخل استخر شود

عادتهای قدرتمند      مایکل فلپس

توضیحات بیشتر مایکل فلپس و عادتهای قدرتمند:

او یک نوار ویدیویی به مایکل فلپس داد که قبل از خواب و هنگامی که می خوابد آن را تماشا کند . این ویدیو واقعی نبود، بلکه تصوری از شنایی تمام عیار و بی نقص بود.

فلپس قبل از خواب و بعد از بیدار شدن خودش را تصور می کرد که با حرکت آرام از روی موانع می پرد و بدون نقص شنا می کند او تمام جزییات شنا کردنش را تجسم می کرد او تمام حرکاتهایش، دیوارهای استخر، رفت و برگشت هایش  در استخر و خط پایان را تجسم می کرد.

او روی تخت با چشمان بسته دراز می کشید و تمام مسابقه و کوچکترین جزییات را دوباره و دوباره تماشا می کرد تا زمانی که هر ثانیه را از حفظ می شد. و به عادت تبدیل شد.

در زمان مسابقه مربی اش فقط  آرام به او می گفت نوار ویدیویی را آماده کن. و فلپس می فهمید که باید تصوراتی که هر شب می کند را اجرا کند

او بایستی عادتهای قدرتمندی که هر روز در خود ایجاد کرده بود را اجرا می کرد و همین کار را هم کرد اوآنقدر تجسم کرده بود و تمرینات منظمی داشت که دقیقا همان تجسم هایش را در استخر شنا اجرا می کرد و در هر مسابقه کافی بود مربی اش بگوید نوار ویدیویی را اجرا کن او طبق همان نوار ویدیویی بی نقص شنا می کرد که در نهایت منجر به کسب مدال های زیادی برای او شد و فقط در یک المپیک موفق شد ۸ مدال طلا کسب و کند و او به بهترین ورزشکار تاریخ تبدیل شد

او مدیون مربی اش بود که او را هدایت می کرد که هم باورهای قدرتمند و هم عادتهای قدرتمندی بسازد و همین باورها و عادتها او را به بهترین ورزشکار تاریخ تبدیل کرد

زندگی روزانه ما را صدها عادت تحت تاثیر قرار می دهند. آنها نحوه لباس پوشیدن ما در زمان صبح، نحوه صحبت کردن با کودکانمان و نحوه به خواب رفتنمان در شب را هدایت می کنند. آنها غذایی را که برای نهار می خوریم، وضعیت کاری ما و اینکه بعد از کار ورزش می کنیم یا نوشیدنی می نوشیم موثرند.

عادات ثروت ساز

عادتهای قدرتمند شنیداری

عادتهای قدرتمند شنیدن به ما امکان می دهد که بصورت ناخوداگاه صداهای مهم را از آنهایی که می توانند نادیده گرفته شوند، جدا کنیم.

به همین دلیل آهنگهایی که آشنا بنظر می رسند، دلچسبند.

مثلا ما اگر در محیط یا خیابان شلوغی باشیم، و به فوتبال علاقه داشته باشیم در زمان پخش مسابقه فوتبال از تلویزیون، ما فقط صدای پخش مسابقه فوتبال را می شنویم  نه صدای شلوغی خیابان.

و با این روش ما بیشتر صداهایی را که دوست داریم می شنویم.

مغز ما طوری طراحی شده است که الگوهای شنیداری ای را ترجیح می دهد که شبیه چیزهایی باشند که قبلا شنیده ایم.

به همین دلیل مغز ما از شنیدن آهنگهای نا آشنا دوری می کند.

چگونه به شنیدن آهنگهای جدید عادت کنیم؟

ما باید کاری کنیم چیزهای نا آشنا شبیه چیزهای آشنا بنظر برسند.

مثلا وقتی آهنگی کاملا جدید به بازار میاید اغلب مردم با آن ارتباط برقرار نمی کنند، و یکی از بهترین راهها این است که این آهنگ را در بین دو آهنگ آشنای خوب، ساندویچ کنند یعنی اول آهنگ آشنا پخش شود، بعد آهنگ جدید پخش شود و بعد دوباره آهنگ آشنا پخش گردد، و بایستی اینقدر این کار را تکرار کنند تا آهنگ جدید به عادت شنیدن مردم تبدیل شود.

با این روش مغز ما آهنگهای جدید را قبول می کند.

مثلا آهنگ هی تو! وقتی به تلویزیون آمد برای همه ناآشنا بود

و همان لحظه اول بیست و شش درصد کانالهایشان را تغییر می دادند و بقیه هم بتدریج این کار را می کردند،

ولی وقتی آهنگ را بین دو یا سه  آهنگ خوب ساندویچ کردند و قرار دادند، در ابتدا ۱۷ درصد و سپس فقط ۵ درصد مردم کانال ها را تغییر می دانند و اینقدر این آهنگ پخش شد که عادتهای گوش مردم طوری تغییر کرده بود که انتظار شنیدن آهنگ هی تو! را داشتند و به حدی این آهنگ معروف شد که برنده جایزه گرمی شد و بیش از ۵ و نیم میلیون نسخه از آن فروخته شد و میلیونها دلار نصیب ایستگاهای رادیویی و خواننده این آهنگ شد.

به همین دلیل است ساخت عادتهای قدرتمند مثل عادت‌های شنیداری از اهمیت

زیادی برخوردار است.

عادتهایی قدرتمند

تاثیر منفی استفاده زیاد از قدرت اراده

قدرت اراده فقط یک مهارت نیست. یک ماهیچه است، مثل ماهیچه های بازو و پاهای شما،

و وقتی سخت تر کار کند خسته می شود، بنابراین نیروی کمتری برای کارهای دیگر باقی می ماند.

اگر شما بخواهید کاری را انجام دهید که به قدرت اراده نیاز دارد،

مثل دویدن بعد از کار، باید در مصرف قدرت اراده تان در طول روز صرفه جویی کنید.

اگر شما خیلی زود از تمام اراده تان برای کارهای خسته کننده ای مثل نوشتن نامه الکترونیک یا پر کردن فرمهای پیچیده و کسل کننده مخارج استفاده کنید، تا زمانی که به خانه برسید تمام نیروی تان تمام شده است.

پس مراقب باشید زیاد از قدرت اراده تان استفاده نکنید

به جای آن، کارهایتان را بصورت عادت دربیاورید تا از اراده تان کمترین استفاده را بکنید و آنرا برای انجام کارهای مهم نگه دارید.

تحقیقی از تاثیر عادتهای قدرتمند در خصوص تربچه خورها و کلوچه خورها:

یک تحقیقی انجام شد و از بین دانشجویان، دو گروه را انتخاب کردند.

 به گروه اول از دانشجویان تربچه دادند و به گروه دیگر کلوچه.

 و از گروه اول خواستند فقط تربچه بخورند و کلوچه را نادیده بگیرند

و از گروه دوم خواستند فقط کلوچه بخورند و تربچه را نادیده بگیرند.

بعد از انجام این کار، ۱۵ دقیقه صبر کردند و بعد از هر دو گروه خواستند که یک پازل را حل کنند.

پس از بررسی متوجه شدند که دانشجویانی که کلوچه خورده بودند اراده قوی تری در حل مسئله و درست کردن پازل داشتند و اشتیاق و احساس بهتری داشتند و آنها بطور متوسط ۱۵ دقیقه تلاش کردند تا پازل را حل کنند،

 و دانشجویانی که تربچه خورده بودند عصبانی بودند و حس خوبی نداشتنند

و پنجاه درصد ‌کمتر از کلوچه خورها تلاش کردند چون قبلا از اراده خود بسختی استفاده کرده بودند و توان حل مسئله را نداشتند.

این آزمایش نشان می دهد که کلوچه خورها چون از خوردن کلوچه لذت برده بودند از اراده خود استفاده نکرده بودند و از اراده خود برای حل مسئله بخوبی استفاده کردند.

ولی تربچه خورها چون از اراده خود برای خوردن تربچه استفاده کرده بود اراده ای برایشان باقی نمانده بود تا به حل

مسئله بپردازند.

عادتهایی قدرتمند

نتیجه گیری:

اراده ظرفیت محدودی دارد فقط برای انجام کارهای مهم از آن استفاده کنید

و مابقی کارهایتان را بصورت عادت دربیاورید تا بدون فکر کردن و استفاده از اراده، کارهایتان به انجام برسند.

عادت ناخن جویدن:

فردی عادت داشت ناخن هایش را بجود و پیش یک درمانگر رفت و او عادتش را تغییر داد تا دیگر از جویدن ناخن خود جلوگیری کند.

به او گفت زمانی که فشاری در نوک انگشتانت احساس کردی روی یک کارت یادداشت، علامتی بگذار،

و دفعه بعدی به او گفت هنگامی که  فشاری در نوک انگشتانت احساس کردی، در این هنگام بایستی فوری دستانت را در جیبت فرو ببری یا دستانت را زیر پا بگذاری یا اینکه سریع بازوهایت را مالش دهی یا انگشتانت را به میز تحریر بزنی، و هر چیزی که باعث یک پاسخ فیزیکی شود انجام بدهید.

او این کار را انجام داد و هفته بعد او ناخن هایش را فقط سه بار جویده بود و بعد از یک ماه عادت ناخن جویدن او کاملا از بین رفته بود.

در حقیقت در این مثال، عادت مالش دست، جای عادت ناخن جویدن را گرفته بود.

تمرین عادتهای قدرتمند:

ببینید چه عادت بدی دارید که دوست دارید آنرا تغییر دهید؟ و مشابه مثال قبلی می توانید عادت بدتان را عوض کنید و با عادتهای قدرتمند و خوب جایگزین نمایید.

برای اصلاح یک عادت، ابتدا باید تصمیم بگیرید که آن را تغییر دهید. باید بدانید که کنترل عادت به دست شماست و از خودآگاهی کافی برای استفاده از این قدرت کنترل بهره مند باشید.

وقتی درک کنید که عادت ها می توانند از نو ساخته شوند، فهمیدن قدرت عادت آسان تر می شود و تنها گزینه ای که باقی می ماند، دست به کار شدن است.

تمام زندگی ما تا آنجا که صورتی مشخص دارد، چیزی جز انبوهی از عادات عملی، احساسی و فکری نیست که بطور نظام مند برای سعادت یا بدبختی ما ساماندهی شده اند و هر چه پیش بیاید، آنها ما را بدون مقاومت به سوی سرنوشت پیش می برند.

(ویلیام جیمز)

عادتهای قدرتمند

ویلیام جیمز

تاثیر عادتهای قدرتمند در زندگی ویلیام جیمز

ویلیام جیمز در خانواده موفق ثروتمند متولد شد پدرش متخصص الهیات و برادرش نویسنده رمان معروف بود.

او در دهه سوم زندگیش عضو ناموفق خانواده بود. ویلیام در کودکی بیمار بود.

و می خواست نقاش شود ولی سر از دانشکده پزشکی درآورد و آن را رها کرد و چند کار دیگر را هم رفت و رها کرد.

ویلیام همیشه خودش را بخاطر اینکه در هیچ کاری خوب نیست سرزنش می کرد. و مطمئن نبود که هیچ وقت بتواند بهتر شود. او در ۲۸ سالگی حتی به خودکشی هم فکر می کرد .

او بعد از این اتفاقات، تصمیم گرفت به مدت یکسال با این باور زندگی کند که کنترل خود و سرنوشتش را به دست دارد و می تواند بهتر شود و هر روز تمرین می کرد که در مورد خودش و انتخابهایش هرگز هیچ تردیدی نداشته باشد.

که با این تصمیمش باعث شد ازدواج کند و همچنین در دانشگاه هاروارد شروع به تدریس کرد و عضو باشگاه متافیزیکی شد و شروع به گذراندن وقتش با افراد بسیار موفقی کرد. و روند رشدش شروع شد و بتدریج به فردی بسیار موفق و مشهور در جهان تبدیل شد.

اراده به باور، مهمترین عنصر در ایجاد اراده به تغییر است. و اینکه یکی از روشهای بسیار مهم برای ایجاد آن، باور به عادت است.

(نوشته مشهور ویلیام جیمز)

دلیل سختی تغییر عادتها:

اول اینکه ما به دنبال تغییر موارد اشتباهی هستیم و دوم، این کار را به شیوه اشتباهی انجام می دهیم.

عادتهای قدرتمند دانگی مربی افسانه ای تیم فوتبال

تونی دانگی مربی یک تیم فوتبالی ضعیفی بنام تامپا بِی بوکانیرز(بوک ها) شد که همیشه بازنده می شدند و از تیم های بسیار بد بودند و بعد او تصمیم گرفت عادتهای بازیکشنانش را به تدریج تغییر دهد.

او این کار را کرد و آنها را به یکی از موفقترین تیم های لیگ فوتبال تبدیل کرد.

و اولین مربی تاریخ لیگ فوتبال ملی بود که توانست ده سال پی در پی به جام حذفی راه یابد. او مربی آفریقایی امریکایی بود.

تونی دانگی بجای اینکه به بازیکنناش صدها آرایش را نشان دهد، فقط چند آرایش را به آنها یاد داده بود ولی بازیکنانش اینقدر این آرایش ها را تمرین کرده بودند که به عادت تبدیل شده بود و آنها را خودکار انجام می دادند

و همین عادتهای قدرتمند دلیل موفقیت این مربی افسانه ای فوتبال بود.

عادتهای قدرتمند

جمع بندی:

ما به عادتهای قدرتمند اشاره کردیم و گفتیم که آنها چقدر در زندگیمان تاثیرگذارند

به نمونه های موفقی در این خصوص اشاره کردیم از جمله مایکل فلپس بهترین ورزشکار تاریخ، آهنگ هی تو! و سود میلیون دلاری آن بدلیل تغییر یک عادت،  به تحقیقی در خصوص تربچه خورها و کلوچه خورها اشاره کردیم و نقش اراده را مورد بررسی قرارد دادیم، روش اصلاح عادت ناخن جویدن را بیان کردیم، به تاثیرات مهم عادتها در زندگی ویلیام جیمز از بزرگترین روانشناسان دنیا پرداختیم و در نهایت به تونی دانگی مربی افسانه ای فوتبال پرداختیم که با تغییر عادتها، یک تیم فوتبال ضعیف را به ستاره مسابقات فوتبال تبدیل کرده بود.

شاد و سلامت و سعادتمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید